Yksityisellä sektorilla määrättiin syksyllä 2021 selvästi aiempaa suurempi osa alle kouluikäisten antibiooteista. Kokonaisuudessaan 0–6-vuotiaille kirjoitettujen antibioottimääräysten lukumäärä väheni huhtikuussa 2020, mutta palasi loppuvuodesta 2021 aiempien vuosien vastaavan ajankohdan tasolle.
Kela lähetti keväällä 2017 ensimmäistä kertaa korjaavaa palautetta lääkäreille, jotka olivat aloittaneet uuden potilaan lääkehoidon liian suurella pakkauksella opioidia. Miten kirje muutti lääkärien toimintaa?
The Social Insurance Institution of Finland (Kela) has launched a free application to explore trends in prescription medicine consumption in Finland. The latest version of the application comes with new language versions, English and Swedish. All datasets are available as open data.
Kela on julkaissut sovelluksen, jonka avulla voi seurata korvattavien reseptilääkkeiden kulutusta. Sovelluksen avulla nähdään, että erityisesti hengityselinsairauksien hoitoon tarkoitettuja valmisteita on ostettu koronavirusepidemian aikaan tavallista suurempia määriä.
Suomen lääkeostojen taksajärjestelmä on potilaalle kallein, kun sitä vertaa Ruotsin, Norjan ja Tanskan järjestelmiin. Tulokset selvisivät lääkekorvausjärjestelmän simulaatiossa.
Diabeteksen lääkekustannukset kasvoivat viime vuosikymmenen aikana merkittävästi. Se johtui pääasiassa potilasmäärän kasvusta sekä uusien, aiempaa kalliimpien lääkkeiden käyttöönotosta. Hintojen alentamiseen tähtäävillä toimenpiteillä on saavutettu säästöjä, mutta ne ovat olleet maltillisia kustannusten kasvuun verrattuna.
ADHD-lääkkeitä käytti 2,1 % kaikista 6–12-vuotiaista vuonna 2016. Syys–joulukuussa syntyneissä lapsissa oli noin kolmannes enemmän ADHD-lääkkeiden käyttäjiä kuin tammi–huhtikuussa syntyneissä.
Nikotiini oli euromääräisesti tarkasteltuna myydyin yksittäinen lääkeaine Suomessa vuonna 2015. Sen tukkumyynti oli 47 miljoonaa euroa. Nikotiinia vaikuttavana aineena sisältävät nikotiinikorvaushoitovalmisteet ovat Suomessa ylivoimaisesti käytetyimpiä tupakasta vieroituksen lääkkeitä. Nikotiinikorvaushoidon tehosta ja turvallisuudesta vieroituksen tukena on vankkaa näyttöä. Näiden valmisteiden käytön tarkoituksena on vähentää tupakoinnin lopetuksen aiheuttamia vieroitusoireita korvaamalla tupakkatuotteiden sisältämää nikotiinia. Siten valmisteet vapauttavat lopettajan […]
Keski-ikäisten ja ikääntyvien miesten yleisin seksuaalihäiriö on erektiohäiriö, jota esiintyy Suomessa jonkinasteisena jopa kahdella kolmasosalla 50–70-vuotiaista miehistä. Erektiohäiriöiden esiintyvyys lisääntyy iän myötä ja on yhteydessä sydän- ja verisuonitautien esiintyvyyteen. Erektiohäiriölle altistavatkin tutut kansantautien riskitekijät, kuten esimerkiksi tupakointi, lihavuus ja liikunnan puute. Riskitekijöihin kuuluvat erityisesti korkea verenpaine, korkea veren kolesterolipitoisuus, diabetes ja sepelvaltimotauti. Lisäksi erektiohäiriölle voivat […]
Hallituksen rakennepaketista paljastui mielenkiintoinen tieto pitkäaikaislääkkeitä käyttäville: reseptien voimassaoloaikaa pidennetään kahteen vuoteen, jotta ”reseptin uusimiseen liittyvien lääkäri- ja hoitajavastaanottojen määrä vähentyy”. Tällä rakennemuutoksella arvioidaan säästettävän kolme miljoonaa euroa.
Terhikki on suomalainen terveydenhuollon osaaja, joka herätti taannoin keskustelua julkisella esiintymisellään. Hän lupasi paljastaa kaiken. Tai ei sentään ihan kaikkea, mutta kiinnostavimmat paikat tai ainakin vilauttaa vähän. Kenties sen takia häntä kutsutaankin peräti nimellä JulkiTerhikki.
”Mukavaa postia Kelalta” otsikoi Taito Pekkarinen Lääkärilehden pääkirjoituksen vuonna 1997, kun Kela aloitti lääkemääräyspalautteen lähettämisen lääkäreille. Lääkäreiden kiitos palautteesta oli innostunutta. ”Parasta mitä Kelalta on koskaan tullut”, hehkutti yksi lääkemääräyspalautteen mukana seuranneeseen kyselyyn vastanneista lääkäreistä. Apteekkarilehden kesäkuisessa blogikirjoituksessa myös toimittaja Tiina Kuosa kiittää Kelan entistä avoimempaa tiedotuslinjaa. Erityiset kiitokset positiivisesta palautteesta saavat ajattelemaan, eikö Kelalta […]