Lääkekatto (579,78 euroa) täyttyi vuoden 2021 kahden ensimmäisen viikon aikana 1952 henkilöllä, joista 1604:lla heti ensimmäisellä lääkeostolla. Jos vuosikatto määräytyisi Suomessakin Ruotsin tapaan liukuvasti ja kertymäkausi alkaisi ensimmäisestä matkasta tai lääkeostosta eikä kaikilla vuoden alusta, suuret maksut eivät kertyisi alkuvuoteen.
Terveydenhuollon omavastuut ja asiakasmaksut puhututtavat tyypillisesti alkuvuonna, kun vuosikatot ovat vuodenvaihteessa nollautuneet ja maksut peritään täysimääräisinä, esimerkiksi Helsingin Sanomat uutisoi terveydenhuollon maksukatoista 18.1.2021.
Vuosi 2020 oli koronavirusepidemian takia poikkeuksellinen myös lääkeostojen ja etenkin sairaanhoitoon liittyvien matkojen kannalta. Selvitimme Kelan rekisteritiedoista sairausvakuutuksen lääke– ja matkakattojen täyttymistä ja sen nopeutta vuonna 2019. Matkakatto näyttää täyttyvän tyypillisimmin jo keväällä, kun taas lääkekatto vasta loppuvuonna:
Vaikka katon saavuttaneiden kokonaismäärässä on suuri ero, alkuvuoden luvut ovat lähellä toisiaan: lääkekatto täyttyi noin 8 000 ja matkakatto noin 5 000 henkilöllä jo tammikuussa. Molempien kattojen täyttyminen samalla henkilöllä on kuitenkin harvinaista.
Ratkaisuksi on esitetty yhteiskattoa
Ratkaisuksi suuriin sairauskuluihin on esitetty yhteiskattoa eli eri sairaanhoidon maksujen kertymistä samaan vuosikertymään. Esimerkiksi Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta totesi joulukuussa 2020 asiakasmaksulain uudistuksesta antamassaan mietinnössä (StVM39/2020 vp), että kokonaisuudistuksen yhteydessä selvitetään terveydenhuollon maksukaton sekä sairausvakuutuslain mukaisen lääkekaton ja matkakaton yhdistämistä paljon palveluja ja lääkkeitä käyttävien asiakkaiden aseman helpottamiseksi.
Yhteiskatto ei kuitenkaan ratkaise alkuvuoden suurten maksujen ongelmaa. Lisäksi, yhteiskatto vaatii yhteensopivia teknisiä järjestelmiä. Yhteiskatto olisi osalle varmasti hyödyllinen, mutta todennäköisesti joidenkin potilasryhmien maksut kasvaisivat.
Liukuva vuosikatto voisi hyödyttää äkillisesti sairastuneita
Alkuvuoden kustannusrasitteeseen voisi auttaa liukuvasti ajoittuva vuosikatto. Liukuvassa katossa vuosikattokertymän laskeminen alkaisi kullakin henkilöllä hänen vuoden ensimmäisestä lääkeostostaan tai matkastaan ja kestäisi siitä vuoden eteenpäin. Liukuva vuosikatto on käytössä esimerkiksi Ruotsin ja Tanskan lääkekorvauksissa ja Ruotsissa myös matkakorvauksissa.
Liukuva vuosikatto voisi hyödyttää etenkin äkillisesti sairastuneita, kuten esimerkiksi syöpäpotilaita, joille tulee lyhyellä aikavälillä paljon sairauskuluja matkoista, lääkkeistä ja hoitokäynneistä. Liukuvassa katossa omavastuut menisivät samaan vuosikertymään ilman vuodenvaihteessa tapahtuvaa kertymien nollautumista. Liukuva vuosikatto olisi myös siinä mielessä yhdenvertainen, että sairauden ajankohdasta riippumatta kaikilla olisi yhtä pitkä aika kerryttää vuosiomavastuita.
Muutoksia ja niiden vaikutuksia kannattaa arvioida etukäteen. Kelassa on tarkat ja lähes reaaliaikaiset tiedot lääkeostoista ja matkoista, ja olemme tehneet näillä rekisteriaineistoilla myös liukuvaan kattoon ja yhteiskattoon liittyviä laskelmia. Esittelemme niitä myöhemmin keväällä ilmestyvässä julkaisussa.
Päivi Tillman
erikoistutkija, Kela
Twitter: @TillmanPaivi
Pekka Heino
tutkija, Kela
Twitter: @heino_pekka
Aarni Soppi
tutkija, Kela
Twitter: @AarniSoppi
Kelan tutkimusyksikkö
Hei,
Apteekissa työskentelevänä joudun tämän tästä keskustelemaan asiakkaiden kanssa terveys- ja lääkekuluista. Vuodenvaihteen lääkekorvausten vuosiomavastuun nollautuminen aiheuttaa apteekeissa ruuhkaa ja hamstrausta loppuvuonna, erityisesti joulukuun lopulla. Tammikuussa taas ihmetellään alkuomavastuuta. Asiakkaat ovat vuosi vuodelta tietoisempia vuosiomavastuun täyttymisestä ja osaavat taktikoida saadakseen mahdollisimman paljon lähes ilmaisia lääkkeitä. Kattorajan täyttymisen jälkeen mm. tarvittaessa käytettäviä lääkkeitä ja perusvoiteita tarvitaan maksimimäärät, vaikka alkuvuonna haettu pakkaus on riittänyt joulukuuhun asti. Jos lääkkeitä kuitenkin todellisuudessa tarvitaan vain harvoin, on riski, että suuri määrä kattokorvauslääkkeitä päätyy käyttämättömänä lääkejätteeksi. Tämä ei huoleta ostajaa, mutta veronmaksajat maksavat myös näiden lääkkeiden korvausosuuden.
Terveydenhuollon yhteiskattosumma olisi paljon lääkkeitä ja terveydenhuollon palveluja (sis. matkat) käyttävien henkilöiden näkökulmasta järkevä muutos. Kansalaiset olisivat kulujen puolesta tasavertaisia riippumatta kulujen aiheuttajasta. Totta on, että kaikkien kolmen maksukategorian yhdistäminen lisäisi joidenkin henkilöiden kuluja nykyiseen järjestelmään verrattuna. Toisaalta se tasaisi kuluja terveyspalvelujen käyttäjien välillä. Kukaan meistä ei voi tietää, minkä verran terveyskuluja syntyy omalla kohdalla tulevana vuonna. Näin ollen kukaan ei olisi uudenlaisen järjestelmän etukäteen tiedossa oleva maksaja varsinkaan, jos yhteenlaskettuja omavastuita ei kasvateta.
Terveydenhuollon kulujen omavastuiden hallinnointia varten voitaisiin perustaa kaikille kansalaisille joustava sosiaaliturvatili, joka toimisi samaan tapaan kuin yritysten verotili. Tilijärjestelmän avulla voitaisiin kalliita kertaostoja tarvittaessa maksaa pienissä osissa, vaikkapa 50 €/asiointikerta, kunnes vuosiomavastuu on täyttynyt. Tilille voisi tarvittaessa jopa tallettaa maksuja etukäteen.
Rakenteinen reseptien kirjaaminen ja ajan tasalla oleva sähköinen lääkityslista mahdollistaisivat puolestaan lääkeostojen jyvittämisen eri kalenterivuosille (tai muulle kertymäjaksolle), jolloin loppuvuoden hamstraamisesta ei olisi enää hyötyä. Järjestelmä osaisi laskea enimmäisvuorokausiannoksen perusteella todellisen lääkemenekin. Joulukuussa ostetusta 3 kk:n lääke-erästä mahdollisen kattokorvauksen piiriin päätyisi vain se osuus, joka ehditään käyttää samana vuonna. Loppuosuus lääkkeen hinnasta siirtyisi seuraavan vuoden omavastuukertymään.
Samassa yhteydessä olisi järkevää tarkastella myös lääkekorvausjärjestelmää. Onko tarkoituksenmukaista jakaa lääkkeitä ja sairauksia eri korvausryhmiin? Tasapuolisempaa olisi huolehtia siitä, että terveydenhuollon kuluja korvataan yleisillä perusteilla, tarvittaessa mieluummin maksukyvyn kuin sairauden mukaan.