Kelan tietotarjotinSiirry sisältöön

Viikoittainen lääkekulutus palautunut hamstrauksen jälkeen edellisvuoden tasolle

Julkaistu 14.5.2020

Kelan sovellus lääkekulutuksen seurantaan on saatavilla nyt myös englanniksi ja ruotsiksi.

Kela julkaisi huhtikuussa 2020 sovelluksen, jonka avulla voi seurata sairausvakuutuksesta korvattavien reseptilääkkeiden kulutusta. Sovelluksessa on mahdollista seurata korvattavien reseptilääkkeiden kustannuksia sekä ostojen ja ostajien määriä viikkotasolla lääkeryhmittäin.

Uutena ominaisuutena sovellukseen on nyt lisätty mahdollisuus seurata myös kumulatiivista lääkekulutusta. Lisäksi sovelluksen kieleksi voi nyt valita myös englannin tai ruotsin.

Lääkekulutus on palautunut vuoden 2019 tasolle

Blogikirjoituksessamme 3.4.2020 tarkastelimme sairausvakuutuksesta korvattavien lääkkeiden kulutusta koronavirusepidemian aikana viikkoon 13 asti. Lääkeostot lisääntyivät erityisesti viikoilla 11 ja 12. Viikolla 12, jolloin Suomen todettiin olevan poikkeusoloissa, ostojen lukumäärä oli yli 36 % suurempi verrattuna vuoden 2019 vastaavaan ajankohtaan.

Lääkekustannusten ja lääkkeistä maksettujen sairausvakuutuskorvausten kasvu oli samaa luokkaa.

Nyt tilanne näyttää tasaantuneen. Viikoilla 14–19 sairausvakuutuksesta korvattavien lääkeostojen kokonaismäärä oli edellisvuoden tasolla tai sen alapuolella. Lääkeostojen kumulatiivinen kertymä oli kuitenkin viikolla 19 edelleen suurempi kuin vuoden 2019 vastaava kertymä. (Kuvio 1.)

Viikolla 18 lääkeryhmittäiset ostomäärät olivat edellisvuotta pienempiä kaikissa lääkeryhmissä lukuun ottamatta ATC-ryhmää V, jossa on vain muutama lääkeaine. Viikolla 19 kaikissa lääkeryhmissä ostoja oli enemmän kuin viikolla 18. Viikkotason tietoja tarkasteltaessa on huomioitava, että viikolla 18 oli vapun takia vain neljä arkipäivää.


Kuvio 1. Sairausvakuutuksesta korvatut lääkeostot viikoittain ja ostojen kumulatiivinen kertymä viikoilla 2-19 vuosina 2019 ja 2020. Kuva sovelluksesta.

Myös hengityselinten sairauksien lääkekulutus tasaantunut

Hengityselinten sairauksien lääkkeiden (ATC-ryhmä R) ostojen määrät lisääntyivät kaikista lääkeryhmistä prosentuaalisesti eniten viikkojen 11 ja 12 hamstrauspiikin aikana. Viikolla 15 sosiaali- ja terveysministeriö määräsi valmiuslain perusteella apteekkeja rajoittamaan salbutamolivalmisteiden (ATC-koodi R03AC02) myyntiä lääkkeiden riittävyyden ja yhdenvertaisen saatavuuden varmistamiseksi (VN/8524/2020).

Hengityselinten sairauksien lääkkeiden ostomäärät olivat jo viikolla 15 pienemmät kuin viime vuonna, ja esimerkiksi ahtauttavien hengityselinsairauksien (ATC-ryhmä R03) viikoittainen lääkekulutus on pysynyt alle vuoden 2019 kulutuksen. Vuoden 2020 kumulatiivinen ostojen määrä (R03) oli viikkoon 19 mennessä kuitenkin 10 % suurempi kuin vuonna 2019.

Antibioottien (ATC-ryhmä J) lääkekulutus on vähentynyt merkittävästi alkuvuonna 2020 verrattuna vuoteen 2019, erityisesti viikosta 13 alkaen (kuvio 2). Viikolla 19 ostojen määrässä oli eroa vuoteen 2019 -37 % ja alkuvuoden kumulatiivisessa kertymässä -21 %.


Kuvio 2. Sairausvakuutuksesta korvattujen systeemisesti vaikuttavien infektiolääkkeiden (ATC-ryhmä J) viikoittaiset ostomäärät ja ostomäärien kumulatiivinen kertymä viikoilla 2-19 vuosina 2019 ja 2020. Kuva sovelluksesta.

Sydän- ja verisuonitautien sekä syöpäsairauksien lääkkeiden kulutus ennallaan

THL:n tilastojen mukaan huhtikuussa 2020 avoterveydenhuollon vastaanottokäyntejä oli yli 700 000 vähemmän kuin vastaavana ajankohtana vuonna 2019.

Julkisessa keskustelussa onkin esitetty huolta esimerkiksi siitä, että COVID-19-epidemian seurauksena alas ajettu pitkäaikaissairauksien hoitojen seuranta ja esimerkiksi syöpäseulontojen viivästyminen voivat aiheuttaa sairauksien pahentumista sekä valtavaa hoidon tarvetta myöhemmin.

Epidemian aikana ja sen jälkeen onkin tärkeää seurata pitkäaikaissairauksien, kuten sydän- ja verisuonitautien sekä syöpäsairauksien hoitoon liittyvien lääkkeiden kulutusta yhtenä indikaattorina hoitojen jatkuvuudesta. Lääkeostojen määrät ovat näissä ryhmissä olleet viikoilla 13–15 vuoden 2019 tasolla.

Heini Kari
erikoistutkija, Kela
Twitter: @heinikari

Markus Kainu
tutkija, Kela
Twitter: @muuankarski

Pekka Heino
tutkija, Kela

Hanna Rättö
tutkija, Kela
Twitter: @hanna_ratto

Leena Saastamoinen
tutkimuspäällikkö, Kela
Twitter: @LKSaastamoinen

Hanna Koskinen
ryhmäpäällikkö, Kela
Twitter: @hannakkoskin

sähköpostit: etunimi.sukunimi@kela.fi

Lue lisää:

Tutustu sovellukseen, jonka avulla voi seurata korvattavien reseptilääkkeiden kulutusta.

Jaa tämä artikkeli

Jaa sivu Twitteriin Jaa sivu Facebookiin Jaa sivu LinkedIniin